Tecknad bild ifrån Knutbyrättegångens första dag i Uppsala tingsrätt. Foto: Sofia Lantz Brazi

Tre tidigare Knutbypastorer inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot de tre tidigare pastorer i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Bland anklagelserna finns flera fall av misshandel samt ett fall av sexuellt utnyttjande av en församlingsmedlem. SVT var på plats i Uppsala tingsrätt och rapporterade hela dagen.

De som står åtalade är Peter Gembäck som åtalas för ett fall av misshandel och ett fal av olaga tvång, Åsa Waldau åtalas för sex fall av misshandel samt ytterligare en pastor som åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Knutbyrättegången

Inledningsvis hade åklagaren Liselott Herschend begärt att ha rättegången inför stängda dörrar – för att skydda brottsoffren. Även målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz vill ha stängda dörrar för sin sakframställan.

– Jag tycker inte vi ska riskera att de båda målsägandenas identitet kan komma att avslöjas, det skulle få förödande konsekvenser för dem, säger Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde.

Stängda förhör

Strax efter klockan 10.00 beslutade rätten att samtliga förhör i målet kommer att hållas bakom stängda dörrar. Däremot kommer åklagarens sakframställan och större delen av den bevisning hon anger att vara öppen.

”Det finns risk att brottsoffrens namn råkar yppas. Detta då flera av de åtalande och målsägande är närstående”, angav tingsrätten som orsak till att förhören kommer hållas bakom stängda dörrar.

Hållit sakframställan

Vidare under förmiddagen höll åklagaren sin sakframställan. Där framställdes hur de olika inblandade har levt tillsammans i Knutby och där ”våldet ska ha eskalerat över tid” – möjligen värst mellan åren 2013 och 2016. Under framställan har Åsa Waldau suttit med huvudet på sned och tittar på åklagaren.

– Eftersom man har den här starka kristna tron har man inte ifrågasatt det som är Guds ord, säger Liselott Herschend, som är åklagare i fallet, under tisdagsförmiddagens förhandlingar.

Anmälde sig själv till polisen

En pastor, Peter Gembäck, har erkänt att han utsatt församlingsmedlemmar för misshandel och olaga tvång. Det var han som först avslöjade för polisen hur förhållandena i församlingen såg ut. Åsa Waldau har gjort vissa medgivanden men nekar till brott. En tredje pastor har åtalats för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Han nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet