De två männen åtalas vid Uppsala tingsrätt för människohandel och grovt koppleri. Foto: SVT

Åtal väcks mot två män – sålde kvinnor till sexköpare i 16 städer

Uppdaterad
Publicerad

Två män ska ha sålt tre kvinnor till en rad sexköpare i bland annat Uppsala, Västerås, Karlskrona och Falun – nu åtalas männen.
– Det rör sig om ett hänsynslöst utnyttjande av tre unga kvinnor, säger åklagaren Victoria Engelkes.

Två män i 20-årsåldern åtalades under torsdagen vid Uppsala tingsrätt misstänkta för grovt koppleri och människohandel.

Männen misstänks ha sålt tre kvinnor till sexköpare i 16 olika städer i Sverige under sammanlagt tre månaders tid, från november 2018 till januari 2019.

Två av kvinnorna ska ha lurats in i prostitutionen av en av männen genom att han fått dem att tro att de hade en kärleksrelation och en gemensam framtid tillsammans.

Hyrde lägenheter i Uppsala

Enligt åklagaren annonserades kvinnorna ut på en sajt för sexköp, och själva sexhandeln bedrevs sedan i olika lägenheter som hyrdes av de två männen.

Till Uppsala ska man ha återvänt vid upprepade tillfällen för att sälja kvinnorna till olika sexköpare.

– Det rör sig om ett hänsynslöst utnyttjande av kvinnorna. Speciellt en av dem som inte har fått behålla några pengar för sexhandeln, där rör det sig om misstänkt människohandel. Det här är fattiga kvinnor som inte haft något annat sätt försörja sig själv på än att sälja sina kroppar, och det har man utnyttjat – att kvinnorna inte haft några valmöjligheter, säger åklagaren Victoria Engelkes.

Totalt ska männen ha tjänat omkring 400 000 kronor på att utnyttja kvinnorna för sexhandel.

Utöver de två huvudmännen, som suttit häktade i snart ett år medan utredningen pågått, åtalas flera män för att ha köpt sex av kvinnorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer