Örby hagar utanför Uppsala är ett av de nya naturreservaten. Foto: Sara Overud Wissman/Länsstyrelsen Uppsala län

Tre nya naturreservat i länet

Publicerad

Naturreservat bildas exempelvis för att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer. Men med det nya reservatet Örby hagar i Rasbo vill man slå vakt om det öppna jordbrukslandskapet.

Örby hagar ligger i Rasbotrakten nordost om Uppsala. I det nybildade reservatet finns några av länets biologiskt mest värdefulla betesmarker, men området har också flera fornlämningar och är därför kulturhistoriskt intressant.

– Genom att bilda ett reservat i kulturlandskapet så säkerställer vi skötseln av ett område med arter och strukturer som är beroende av betesdjur, säger naturvårdshandläggare Sara Overud Wissman i ett pressmeddelande.

Totalt 165 reservat

Länsstyrelsen tog på måndagen beslut om tre nya reservat. De andra två är Granliden i Östhammars kommun och Bokaren ett par mil nordost om Uppsala.

I Granliden finns svamprik kalkbarrskog. Här har man även hittat 15 rödlistade arter och 28 signalarter, det vill säga arter som kan vara tecken på biotoper med höga naturvärden.

Naturen i Bokaren har formats av betesdjur som har hållit markerna öppna. Här finns också fem skogsbestånd med mestadels asp och gran.

Under 2017 har fem nya naturreservat bildats och tre befintliga har utökats. I slutet av året kommer det att finnas 165 naturreservat i Uppsala län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.