Lisa Skiöld, Eva Åkesson och Siri Strand var några av länsborna som representerade Uppsala i Almedalen. Foto: SVT

Tre röster från länet om Almedalsveckan

Publicerad

Almedalsveckan har blivit en allt större möteplats för Sveriges politiker, näringsliv och organisationer. På plats i Visby fanns det många deltagare från Uppsala län och vi mötte några av dem.

Lisa Skiöld från Barnombudsmannen (BO) i Uppsala län var bland annat på plats i Almedalen för att delta i ett seminarium om hur de jobbar för barns rättigheter på lokal nivå.

En fråga som är extra aktuell i Uppsala då det nyligen blev klart att BO kommer samarbeta närmare med kommunstyrelsen.

– Från årsskiftet 2019 ingår vi ett offentligt tre-årigt partnerskap med kommunstyrelsen och vi blir den första föreningen som gör något sådant. De flesta brukar samarbeta med nämnder, men nu kan vi ha ett närmare samarbete med enheten för social hållbarhet och det ger oss en stabilare ekonomisk grund också, säger Lisa Skiöld.

Firade fem-års jubileum

Ett annat känt Uppsalaansikte på plats i Almedalen var Uppsala universitets rektor Eva Åkesson. En av sakerna hon gjorde där var att fira jubileet för när UU och Högskolan på Gotland gick samman för att bilda Campus Gotland.

– Vi har firat fem-års kalas här! Samarbetet har funkat väldigt väl för oss. Det är fler studenter som söker sig hit och vi har fördubblat forskningen på campus sen vi gick samman. Nu siktar vi på att få ett levande campus året om här på Gotland, säger Eva Åkesson.

Uppmärksammar frågor om psykisk hälsa

Siri Strand, ena halvan av företaget Pillerpodden som jobbar med att uppmärksamma och förebygga psykisk ohälsa bland unga, var också på plats för att delta i olika seminarier och debatter.

– Jag är framförallt här för att representera Uppsalas unga och framföra det som unga vill ha när det kommer till frågor om deras psykiska hälsa. I Almedalen finns det många personer som kan ge ett utbud av vad unga efterfrågar, så vi vill pusha extra hårt på dem, säger Siri Strand.

Vad är det unga efterfrågar?

– Unga efterfrågar kontinuitet och att bli sedda och lyssnade på. Också att den här frågan tas på allvar nu under valet som vi står inför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer