Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre större ladugårdar brinner nordost om Uppsala – hästar har evakuerats Foto: Utryckning UppsalaVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tre större ladugårdar har brunnit nordost om Uppsala – hästar evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit kraftigt i tre större ladugårdar nordost om Uppsala under lördagen. 17 enheter har jobbat för att släcka branden under dagen.

Vid 20-tiden på lördagskvällen var branden helt under kontroll.

– De håller på och eftersläcker just nu. Vi räknar med att åka därifrån om en timme, säger  Per Johansson, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Det var vid 14-tiden som räddningstjänsten fick in ett larm om en brand i en ladugård söder om Gåvsta. Elva enheter skickades till platsen då spridningsrisken bedömdes som hög. Branden ska ha startats av en maskin som stod på laddning.

– Vi vet att det var någon maskin som laddades och orsakade branden men vi vet inte vad det är för typ av maskin. Vi fick uppgift om att det var en gräsklippare men det kan vara vad som helst, säger Åsa Sköld, ledningsoperatör på region mitt.

Vid fyratiden, drygt två timmar efter att larmet kom in, berättar ledningsoperatör Åsa Sköld att intensiteten på branden har sjunkit.

– Begränsningslinjerna är klara och vi har koll på skogen. Bostadshuset ska vara under kontroll, säger hon.

Då hade precis en ladugård rasat samman.

Hästar evakueras

Det är fortfarande oklart hur många hästar som befann sig på gården men alla evakuerades av privatpersoner innan räddningstjänsten kom dit. Ett okänt antal kaniner ska ha dött i branden.

Två smällar

Två acetylenflaskor som används vid svetsning ska ha exploderat i branden men ingen ska ha skadats av dem.

– De exploderade innan brandmännen kom fram så det har inte varit någon fara för dem, säger Åsa Sköld, ledningsoperatör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer