Foto: Utryckning Uppsala

Brand i centrala Uppsala – tre till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har förts till sjukhus efter en brand i en lägenhet i centrala Uppsala under natten mot torsdagen.

Räddningstjänsten larmades klockan 01.44. När de kom fram var det rökutveckling i trapphuset, som spreds in i lägenheterna som fick utrymmas.

– De flesta boende blev plockade ut med stege. Någon fick gå i friskluftshuva (en sorts huva som är kopplad till brandmannens luftpaket) genom trapphuset, säger Henrik Jynnesjö vid Räddningscentralen Mitt om utrymningen.

Skadeläget hos de som förts till sjukhus var under natten oklart, men Akademiska sjukhuset uppgav på torsdagsförmiddagen att en person vårdas på Brännskadecentrum med lindriga skador. De två övriga är utskrivna.

Farlig situation

Innehavaren till den lägenhet som branden startade i befann sig enligt polisen i en ”mycket farlig situation” när räddningstjänsten anlände.

– När personen hittades låg denne väldigt nära brandhärden och fick hjälp ut av räddningstjänsten, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Lägenhetsbranden kunde släckas relativt omgående.

Polisen har startat en utredning om allmänfarlig vårdslöshet och den drabbade lägenheten har spärrats av för en teknisk undersökning. Förhör har också hållits med vittnen.

– Vi vet inte orsaken ännu, det ska utredas, säger Jonas Eronen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.