Tre ungdomar rånade i Uppsala – på bara tre dagar

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av tre dagar har tre ungdomsrån inträffat i Uppsala. Alla tre offren har varit pojkar i 15-årsåldern, och de har rånats på mobiltelefoner, kontanter och en moped. En pojke ska dessutom ha misshandlats av rånaren.

Strax innan kl. 04 natten till måndag ryckte polis ut till Kungsgärdet, även kallat Studentstaden, där en pojke ska ha rånats av flera personer. De ska ha misshandlat honom och stulit kontanter och mobiltelefoner. En man i 20-årsåldern grips i närheten, misstänkt för rånet.

Tidigt på onsdagsmorgonen, kl. 04.48, ska en person ha hotat en pojke och tagit hans mobiltelefon och andra tillhörigheter. I det här fallet hittas ingen misstänkt.

Vid midnatt natten till torsdag drabbades ytterligare en pojke, den här gången i Gränby. Flera personer ska där ha hotat en pojke i 15-årsåldern och tagit hans moped. När polisen kom till platsen var rånarna borta.

”Ha ögonen med sig”

– Vi misstänker inget samband i nuläget. Tyvärr har vi en utveckling där unga människor begår de här brotten mot andra unga. Det måste man medvetandegöra hos ungdomar, så att man har ögonen med sig och det får brottsförebyggande effekt, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Han understryker att det pågår ett långsiktigt förebyggande arbete, mellan polis, socialtjänst och skola.

– Men vi har fortfarande en lång väg kvar att gå, och det krävs ett långsiktigt brottsförebyggande i hela samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.