Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Blomgren, embryolog, hanterar äggen med hjälp av flytande kväve – se hur äggfrysningen går till i klippet. Foto: Ellen Pan/SVT

Trots osäkert resultat: Allt fler kvinnor vill frysa sina ägg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenskar som vill frysa sina ägg för att öka sina chanser att kunna få barn senare i livet ökar kraftigt, enligt statistik från IVF-kliniker som SVT tagit del av.

– Vi har nästintill sett en fördubbling år för år, säger Thomas Brodin, läkare på Carl von Linnékliniken i Uppsala.

Men att frysa in sina ägg kan bli en dyr historia. En behandling kostar tiotusentals kronor, och enligt Thomas Brodin behövs ofta flera behandlingar för att få goda chanser till en framtida graviditet. Dessutom betalar patienten en årsavgift för nedfrysningen.

– Det finns en osäkerhet i vad det utmynnar i. Du kan inte frysa in ägg och tänka att du har sejfat allt för framtiden, säger Thomas Brodin.

Bland annat Uppsalaforskaren Emma Frans har tidigare uttalat kritik mot att äggfrysning riskerar att bli bortkastade pengar för kvinnor.

Medelåldern för dem som väljer att frysa in sina ägg på Carl von Linnékliniken i Uppsala är 36 år, samma som för två år sedan, och de flesta är enligt Thomas Brodin singlar.

SVT har efterfrågat statistik från fyra olika kliniker som genomför äggfrys. Två har svarat:

Carl von Linnékliniken
2018: 29
2019: 76
2020: 111
2021: 142
2022 (tom nu): 126

Nordic IVF
2017: 39 st (två kliniker igång)
2018: 107 (tre kliniker igång)
2019: 125 (fyra kliniker igång)
2020: 209
2021: 279

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer