Johan och Anna Sandström med sonen Benjamin. De tycker att alla föräldrar borde gå Triple P. Foto: SVT

Intresset för kommunens föräldrautbildning växer

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för Uppsala kommuns föräldrautbildning Triple P växer för varje år. Familjen Sandström från Storvreta tycker att den har varit till stor hjälp för dem.

Anna och Jonas Sandström från Storvreta gick en grupputbildning i Triple P i våras. De kände att de ville ha verktyg för hur de ska hantera vissa situationer som kan uppstå med deras fyraårige son Benjamin.

– Det är som att ha en liten hjälpreda på axeln på nåt sätt. Att man liksom i en stressad situation kan höra ”hur var det nu igen?”. Nej, jag ska inte ställa mig och tokskrika. Det var nu jag skulle ta det där djupa andetaget, ta ett steg tillbaka och försöka använda de där verktygen, säger Anna Sandström.

– Alla barn vet ju vad de ska trycka på för att få igång en. Han trycker på mina knappar, men jag behåller lugnet. Då blir vardagen så mycket enklare för alla, säger Jonas Sandström.

Syfte att stärka relationen

Alla kommuner i Sverige måste erbjuda föräldrautbildningar. I Uppsala valde man för tio år sedan den australiensiska modellen Triple P som står för positive parenting program. Den syftar till att stärka relationen mellan barn och föräldrar och ge verktyg för hur man kan vara en bra förälder.

– Att vara lyhörd och respektera ditt barn och se att det är en fullvärdig medkamrat. Att våga sätta gränser och våga ge barnet utrymme att prova på och lära sig, svarar Agneta Nyberg på frågan om hur man är en bra förälder. Hon är förskolepedagog och sedan 2012 en av kommunens samordnare för Triple P.

Verksamheten växer för varje år och kan erbjudas alla föräldrar med barn i åldrarna 0-5 år. Den genomförs i form av föreläsningar, grupputbildningar eller individuella samtal och erbjuds på flera språk eller med tolk. Under vissa pass kan man också få barnvakt. Triple P vänder sig till alla föräldrar, oavsett om man anser sig ha problem eller inte.

Ökad tilltro till sin förmåga

Många föräldrar upplever att de har fått en ökad tilltro till sin egen förmåga som föräldrar efter utbildningen.

– Det är klart att vi fortfarande hamnar i vissa konfliktsituationer, så kommer det ju alltid vara. Men att man vet att man har vissa verktyg att ta till. Det ger ett lugn, säger Anna Sandström.

  • Prioritera din familj
  • Skapa en varm, kärleksfull och säker miljö
  • Uppmuntra ditt barns lärande
  • Använd bestämd gränssättning
  • Ha rimliga förväntningar
  • Ta hand om dig själv: tillgodose dina egna behov, balansera arbete och familjeansvar, ge negativa tankar svar på tal, arbeta som ett lag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

uppsala

Mer i ämnet