Foto: TT

”Trodde aldrig jag skulle uppleva det här”

Publicerad

Skogsbränderna i Sverige under sommaren har berört ett helt land. Runt 30 000 hektar beräknas ha brunnit. Och även om inte riskerna är över helt summeras nu sommaren i forskarvärlden.

Mats Niklasson är docent vid institutionen för sydsvensk skogsvetenskap på SLU i Uppsala. Han 

– Vi har ju sett den värsta sommaren på länge. Det är en helt ny nivå. Branden i Västmanland 2014 var cirka tio gånger värre än ett vanligt brand-år. Nu är den branden dubblerad i år, säger han.

Men i ett längre historiskt perspektiv är branden ”normal.”

– Genom att studera riktigt gamla träd och stubbar får vi en ganska bra tillbakablick på cirka 500 till 700 år. Där ser vi att det brunnit rejält även förr, även om arealerna är svåra att få fram exakt, säger Mats Niklasson.

Mats Niklasson, SLU. Foto: Privat

Då saknades dock brandförsvaret och bränderna fick stoppas av naturen själv.

– Så det här vi ser nu är ändå nytt. Utan tvekan, säger han.

Blixt och vind

Och det kommer att fortsätta.

– Bränderna kommer att uppstå i och med att klimatet förändras och torrperioderna blir längre och svårare. Och det är oavsett om människan är aktsam eller inte. Blixtar och vinden räcker för att sätta fyr på enorma ytor.

Mats Niklasson har jobbat med skog och skogsbränder sedan 90-talet men stod ändå häpen över omfattningen av bränderna. Både 2014 och 2018.

– Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle få uppleva sådana här bränder i Sverge. Det här har man ju bara sett i Kanada tidigare. Och nu är det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.