Björnen har fångats på bild vid åtelkameror och även filmats av privatpersoner. Foto: Privat

Trodde björnen var en älg: ”Jag fick en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Den björn som siktats i länet den senaste veckan rör sig sakta men säkert närmare Uppsala. Kent Kuivalainen fångade björnen på film häromdagen vid sitt sommarställe utanför Örsundsbro.

– Jag skulle kolla efter rådjur på kvällen och gick ut på tomten. Plötsligt hörde jag hur det brakade till i skogsbrynet och eftersom jag trodde att det var en älg så började jag filma, säger Kent Kuivalainen.

När han skulle redigera filmen en stund senare hemma i stugan fick han en chock.

– Det var först då jag såg att det var en björn. Det känns ju både lite läskigt och lite spännande att den var så nära

Tidigare har björnen siktats i Heby och i Vittinge.

Letar efter en hona

Enligt länsstyrelsens naturbevakare Mikael Larsson så är det inte så konstigt att björnen fortsätter att röra på sig.

– Det är en vandringsbjörn, troligen en ung hane. Han letar efter ett eget område att bosätta sig i – och en hona. Han äter på vildsvinsåtlar i området, så han har det nog ganska bra, säger Mikael Larsson.

Och om björnen väljer att stanna i länet?

– Då är det ju bara trevligt, så länge han inte ställer till med något – går på tamdjur eller så. I så fall kan vi hjälpa till. Men vi håller lite koll på honom tack vare privatpersoner som rapporterar in iakttagelser.

Det finns mellan fem och tio björnar som bosatt sig i länet. Vandringsbjörnar brukar dyka upp någon gång per år, enligt länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.