Tron var fast, men inte golvet – nu återinvigs kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

I höstas insåg man att stengolvet börjat sjunka i medeltidskyrkan i Alsike, något som krävde en ordentlig renovering. Lagom till påsk är kyrkan redo att återinvigas.

– Man kan väl säga att de medeltida kyrkbyggarna inte hade läst bibeln tillräckligt. Man ska inte bygga på lös sand utan på ett berg och det har man inte gjort. Men det är svårt här i Uppland för det är mycket lera, säger Samuel E Lilja, präst i Alsike församling.

För att inte kyrkgolvet skulle sjunka ner ännu mer, bröts hela golvet upp så att man kunde lägga ner ett nytt fundament för att stödja upp det.

Under renoveringen plockades alla lösa utsmyckningar ner för att putsas upp. I samband med att man bröt upp golvet passade man även på att lyfta upp och undersöka dem 15 skelett som låg begravda framför altaret.

Gravar under kyrkogolvet

Bland annat låg det ett par kyrkoherdar, en kvinna och några barn under golvstenarna.

– Det var väldigt spännande att se själva undersökningen av osteologen. Skeletten hade dåliga tänder, en stackars kyrkoherde hade bara en tand kvar. Den begravda kvinnan, Karin

Foto: SVT

Hansdotter, hade ganska bra tänder men hon hade reumatism. Så det är ganska mycket man kan se trots att benen har flera hundra år på nacken, säger Samuel E Lilja.

Skeletten lades åter på sin viloplatser innan även golvet lades tillrätta igen och nu är Alsike kyrka redo för att åter igen slå upp sina portar på Skärtorsdagen.

– Det blir en återinvigning kan man säga. Vi börjar med en gudstjänst för kyrkorummet igen. Först samlas vi utanför kyrkan för en liturgi där vi knackar på kyrkporten och sen sjunger vi en psalm och går in och välsignar kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.