Foto: TT/SVT

Två barn förgiftade av narkotika i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Två barn i Uppsala har på kort tid förgiftats av narkotika. Barnen blev så dåliga att de behövde sjukhusvård.

Det är en 12-åring och en 13-åring som förgiftats de senaste två veckorna.

– Vi tror att det handlar om ecstasy som sålts till barnen i Uppsalas västra stadsdelar, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Dosen narkotika i tabletterna har blivit för hög för barnen som därför blivit sjuka.

Polisen vill nu varna föräldrar för ecstasytabletter som kan vara i omlopp.

– Det här är ovanligt, men uppenbarligen finns det någon där ute just nu som säljer narkotika till barn. Vi vill gärna sätta stopp för den eller de som langar och vill därför gärna att den som har tips om det här hör av sig till oss, säger Jonas Eronen.

Fler kan ha förgiftats

Han tror att det kan finnas ett mörkertal – att fler barn kan ha blivit sjuka av drogerna.

Har barnen vetat om att det är narkotika de fått i sig?

– Jag vet inte det säkert. Men vårdnadshavare som hittar tabletter hos sina barn bör vara vaksam. Tabletterna kan se väldigt oskyldiga ut och ha alla möjliga färger och former, säger Jonas Eronen.

Ökning bland unga

Hilde Wiberg på Uppsala ungdomsjour har märkt att narkotikabruk kryper ned i åldrarna och att användningen av ecstasy ökar.

– Utöver att det är farligt fysiskt kan man hamna i en ofrivillig skuldsituation om man tar emot någon tablett, säger hon.

– Det är viktigt att föräldrar vet hur ecstsasy ser ut och fungerar, och behöver man hjälp kan man alltid kontakta ungdsomcentrum.

Vet du mer? Kontakta SVT Nyheter Uppsala eller reportrarna nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.