Foto: Utryckning Uppsala

Två män häktade för ”farligt föremål” i Björklinge

Uppdaterad
Publicerad

Två män häktas efter att polisen i tisdags hittat ett ”farligt föremål” på en adress i Björklinge. De båda männen blev efterlysta under pågående polisinsats och greps på andra platser timmar senare. Båda nekar till brott.

Totalt fyra personer anhölls i samband med tisdagens uppmärksammade polisinsats vid Björklinge kyrka. Två av dem släpptes senare med misstankarna kvarstående, två har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Det råder förundersökningssekretess så jag kan inte säga någonting, säger åklagare Anne Sjöblom.

Polisinsatsen i Björklinge ska ha börjat som en husrannsakan och växte när ett potentiellt farligt föremål upptäcktes. Nationella bombskyddet kallades till och säkrade fyndet.

Vilken typ av föremål det rör sig om vill inte Anne Sjöblom kommentera, inte heller i vilket syfte eller utredning polisen gjorde husrannsakan.

Blev efterlysta

De båda männen, i 25- respektive 40-årsåldern, som nu har häktats blev efterlysta vid 12.30-tiden på tisdagen. Den yngre greps ett par timmar senare, den äldre först på tisdagskvällen.

– De greps på andra platser, säger Anne Sjöblom.

Männen ska tidigare inte vara dömda för allvarlig brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.