Män greps i Thailand – misstänks ha tvättat miljontals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Två män har häktats av Uppsala tingsrätt misstänkta för omfattande ekonomisk brottslighet. Männen är gripna i Thailand, misstänkta för penningtvätt i mångmiljonklassen.

De två männen ska enligt thailändska medier ha tvättat pengar för 68 miljoner svenska kronor – de har häktats för flera fall av grov penningtvätt men också grovt bokföringsbrott, vilket UNT var först med att rapportera om.

Enligt tingsrätten finns totalt nio misstänkta i målet, varav två alltså häktats: En man i 50-årsåldern från Enköping och en 38-årig man som är skriven i Thailand. 38-åringen greps i Bangkok i november, och sitter häktad i Uppsala, medan 50-åringen är häktad i sin utevaro. Han har dock nyligen gripits i Thailand och begärts utlämnad till Sverige.

Brotten ska ha begåtts mellan 2015 och januari 2018 i bland annat Uppsala och Enköping.

Den 50-årige mannen är nyligen dömd för bokföringsbrott.

Åklagaren har till den 26 februari på sig att väcka åtal i målet.

SVT Uppsala har varit i kontakt med de båda männens försvarsadvokater, som inte vill lämna några kommentarer om sina klienter och vad de misstänks för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.