Flera stationer arbetar med att få branden under kontroll strax nordost om Långsjön i närheten av Almunge. Foto: Utryckning Uppsala

Tre skogsbränder i länet – blixtnedslag kan vara orsaken

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten bekämpade under söndagseftermiddagen tre skogsbränder i länet.

Ett 30-tal enheter från olika stationer har jobbat utan avlösning under eftermiddagen. Även helikopter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har vattenbombat i Länna och i Knutby. Bränderna ska enligt Storstockholms ledningscentral inte vara nära bebyggelse.

– Branden i Almunge har vi bra kontroll på och vi hoppas snart kunna lämna över ansvaret till markägaren, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl vid Storstockholms ledningscentral.

– I Knutby sprider det sig inte inte lika fort. Vi har fyra stationer på plats här från Alunda, Rimbo, Hallstavik och Norrtälje.

Blixtnedslag kan ligga bakom bränder

Vid halv fem-tiden kom larm om ännu en skogsbrand, som brandflyget upptäckt.

– Det brinner på en höjd vid Vässingen, inte så långt ifrån Valömasten, säger Lars Lindberg.

Norr om Gimo och Österbybruk, inte långt från Östhammar. Tre stationer har skickats hit.

Tre bränder på kort tid – vad kan ligga bakom?

– Om man tittar på SMHI så ska det vara åska och blixt i området, man kan misstänka att det har med det att göra.

Hur ser du på möjligheterna att få kontroll på bränderna under kvällen?

– De är goda. bara det inte börjar brinna någonstans mer. Det blir en hel del slangdragning, men tack vare att det finns timmervägar med vändplatser kommer vi fram.

Bränderna under kontroll

Vid 18-tiden var beskedet att bränderna i Almunge och Knutby var under kontroll. Vid 21-tiden var även branden i Östhammars kommun under kontroll, enligt ledningsbefäl Christer Wahlström. Väster om Söder-Giningen är räddningstjänsten kvar, men enligt Wahlström väntas man bli färdig under söndagskvällen.

På måndagsmorgonen var även det sista området som brunnit, i Länna, lämnat av räddningstjänsten och överlämnat till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.