En sopbil började att brinna i Stenhagen under måndagen. Foto: Utryckning Uppsala

Sopbilar kontrolleras efter oförklarliga bränder

Publicerad

Två sopbilar började att brinna under måndagen, en i Stenhagen och en i Fullerö. Idag upptäckte man att ytterligare en sopbil hade ett smält kablage, något som kunnat resultera i en brand.

Först började en sopbil att brinna under måndagsmorgonen i Fullerö vid 08-tiden. På eftermiddagen runt klockan 17 började en annan sopbil att brinna i Stenhagen.

Uppsala vatten och avfall AB ansvarar för hushållsavfallet medan deras underleveratör Urbaser sköter arbetet med sopbilarna.

– Två bilar har brunnit, och det har varit samma typ av brand – mellan själva hytten och skåpet, säger Peter Ekholm, vd för Urbaser.

Han berättar att sopbilarna kontrollerades idag och att man då kunde se se att en tredje sopbil hade defekter.

Kabelsystem hade smält

– Kablaget hade smält ihop, och det hade kunnat brinna även där, säger Peter Ekholm.

Enligt polisen finns i nuläget inga misstankar om brott, men Peter Ekholm uppger att någon form av teknisk undersökning ska genomföras.

– För vår del handlar det just nu om att skaffa fram ersättningsfordon och prata med försäkringsbolaget.

Peter Ekholm säger samtidigt att man hittat föremål som inte hör hemma i flera fordon.

– Vi har sett på några fordon som inte har brunnit att det är inkastat skräp som pinnar och halm. Jag har svårt att tro att det ”bara landat” på flera bilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer