Så här ska bilen tvättas – i en biltvätt. Att själv tvätta bilen hemma på gatan är dåligt för miljön. Foto: Temabild / TT

Tvätta gärna bilen – men inte hemma

Publicerad

Det är den är det nationella biltvättarhelgen. Två av tre svenskar tvättar bilen hemma – något som inte är bra för miljön.

Skippa hemmatvättarna med hänsyn till miljön. Den tycker bland andra branschorganisationen Svenskt Vatten och Enköpings kommun som uppmanar bilägare att i stället uppsöka en biltvätt.

Enköpings kommun har engagerat sig extra i frågan och skickat ut vykort till invånarna om hur miljöfarligt det är att tvätta bilen hemma. I bilens smuts finns tungmetaller och olja som – om du tvättar bilen på garageuppfarten – åker rakt ned i närmsta brunn och ut i våra vattendrag.

– På biltvätten renas smutsvattnet innan det släpps vidare. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en tvätthall där man tvättar själv, säger Danielle Littlewood, chef för vatten- och avloppsavdelningen på Enköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.