Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tvingades till Finland för att föda

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen på svenska sjukhus har nu nått nya nivåer. I december tvingades tre uppländska familjer till Finland för att föda.

SVT Nyheter Uppsala kunde tidigare i vintras berätta om en hård arbetsbelastning inom neonatalvården vid Akademiska sjukhuset. Nu har fler konsekvenser av den blivit tydliga. Under december månad tvingades inte mindre än tre Uppländska familjer att resa till Finland för att föda.

– Det är ett underbetyg för svensk sjukvård att vi tvingas skicka patienter utomlands, säger Erik Normann, sektionschef neonatalavdelningen.

Läs mer: ”Patientsäkerheten i gungning”

Rekrytera mer

Från politiskt håll säger man sig nu behöva se över vården i stort.

– Det är helt oacceptabelt att vi ska behöva skicka familjer utomlands. Vi tar snart beslut om nya lokaler för neonatalvården så att vi får fler platser men vi behöver kanske framförallt ta tag i arbetsvillkoren för personalen så att vi har personal nog att ta hand om alla som kommer till oss, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Enligt Erik Normann är lokalerna ett problem. Men det stora problemet är personalbristen.

– Vi måste rekrytera mer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Neonatalkris på Akademiska

Mer i ämnet