Foto: svt

Ensamkommande barn tvingas flytta 80 mil

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal ensamkommande barn i Uppsala och Stockholms-området ska flyttas till Gällivare, dit de är anvisade. Men ingen har frågat barnen vad de vill och hur de mår. Det säger flera familjehem och gode män.

– Det är hemskt. Och vi har ingenting att säga till om, säger en gode man som SVT Nyheter Uppsala pratar med.

Hen anser att hanteringen av barnen i detta fall är fruktansvärt och säger att Gällivare behandlar dem helt utan respekt.

Rycks upp från sin trygga bas

”Yanis” kom till Sverige för ett år sedan och har skapat sin grundtrygghet hos en familj i Uppland. Han går i skolan, har skaffat vänner och har flera fritidsaktiviteter. När ”Yanis” kom till Sverige blev han anvisad till Gällivare av Migrationsverket, men då det inte fanns några platser i kommunen vid tillfället fick han en plats hos familjehemmet i Uppland, där han i dag bor.

För några veckor sedan fick familjen ett beslut om att ”Yanis” nu ska flyttas till Gällivare då platser har skapats.

– Vi är förvånade. För ingen från Gällivare har någon gång varit här för att titta på hur han bor och hur han mår. Det är ingen som vet någonting om honom. Så vi ser det som en stor chock att han ska till ett ställe där han aldrig tidigare varit, säger familjehemsmamman.

Har väntat med att ge besked

”Yanis” vet inget än och familjehemsmamman är livrädd för att han ska bryta ihop när han får veta.

– Han kommer att må fruktansvärt dåligt. Vi är otroligt rädda för utgången och vad som kommer att hända, för han mår så dåligt. Vi vet inte om han klarar av en flytt, säger hon.

20 barn tvingas flytta

Ett 20-tal barn ska flyttas till boendet i Gällivare och Shima Momeni är gode man till ett av barnen.

– Det är högst allvarligt att man leker med barns liv på det här sättet utan att ge de ansvariga vuxna runtomkring dem information. Hur ska jag då kunna ge trygghet till det barn jag har ansvar för, säger hon.

Gällivare motsätter sig påståendet

Men Gällivare kommun säger att de har kontrollerat hur barnen mår innan flytten.

– Vi har varit kontakt med alla som har hand om våra pojkar och vi har bett dem att samarbeta i möjligaste mån för att förbereda dem på flytten, säger Katinka Sundqvist Apelqvist (V), ordförande i socialstyrelsen i Gällivare kommun.

Men familjehemsmamman och flera gode män uppger för SVT Nyheter Uppsala att ingen har pratat med dem om flytten och hur det påverkar barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.