Konserthusets vd Henrik Lillsjö väljer att fokusera på sina anställda, och vill inte kommentera säkerheten på UKK. Foto: SVT

UKK:s vd om händelsen: ”En sorg för hela Uppsala”

Uppdaterad
Publicerad

För Henrik Lillsjö, vd vid Uppsala konsert och kongress, har fokus sedan den tragiska händelsen på tisdagskvällen då två personer avled, legat på att finnas tillhands för personal och anhöriga till de avlidna.

Efter händelsen har kritik riktats mot byggnadens utformning, något som Henrik Lillsjö avböjt att kommentera.

Säkerheten vid Uppsala konsert och kongress har redan tidigare varit föremål för diskussion. För fem år sedan, 2016, gjordes en genomgång av riskerna i byggnaden. I rapporten, som gjordes av konsultbolaget KPMG på uppdrag av ägaren Uppsala Stadshus AB, lyftes bland annat översvämningar och bränder som fysiska risker. Byggnadens utformning nämndes däremot inte.

Flera personer som SVT Uppsala har varit i kontakt med anser och har länge upplevt att just byggnadens utformning är riskfylld. Och det är den öppna sektionen i mitten med en fallhöjd på omkring 20 meter från sjätte våningen ned till entréplan, som pekas ut.

SVT Nyheter Uppsala har ställt frågan om säkerheten till UKK:s vd Henrik Lillsjö, men han har avböjt att kommentera frågan närmare.

Fram till nu har hans fokus legat på att vara tillgänglig för UKK:s personal.

Hör mer från UKK:s vd i klippet.

UKK håller presskonferens

Kl.15 på torsdagen håller ledningen vid Uppsala konsert och kongress pressträff med anledning av den tragiska händelsen.

Även representanter från fastighetsägaren Uppsala kommun arenor och fastigheter AB deltar.

SVT Uppsala kommer att direktrapportera från pressträffen som är digital.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.