• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Marie Bernströms dotter fångade bussens felkörning på film. Filmen har delats flitigt på sociala medier. Foto: Privat

UL-buss körde vilse – rakt ut på åkern

Uppdaterad
Publicerad

En UL-buss hamnade på villovägar utanför Östervåla i Heby kommun i onsdags förra veckan. Istället för att nå sin destination körde bussen rakt ut på en åker utanför familjen Bernströms hus.

– Det var mina barn som var hemma när bussen kom. Den körde rätt ut på åkern och min äldsta dotter tog upp telefonen och filmade. De blev ju förvånade, det är inte så ofta sånt här händer, säger Marie Bernström.

Marie Bernström bor i Långarsbo utanför Östervåla. På gården finns en stor gårdsplan, där lastbilar med släp brukar vända, berättar hon.

– Det är inte direkt så att man ser åkern när man kommer, utan man måste ta som en 90-graderssväng för att komma ut på åkern. Men den här bussen bara körde raka spåret ut där.

Bara en timme tidigare var det full aktivitet på platsen. Då arbetade man med slå och samla ihop vallen som växer på åkern.

Bussen kom vilse

– Det var en jäkla tur att den inte kom då, för då hade det legat tjocka strängar med ensilage där och då hade han väl kört fast.

Enligt bussbolaget Nobina, som trafikerar sträckan åt Upplands lokaltrafik, var det en buss på linje 844 som skulle köras från hållplatsen till en depå som kom vilse.

– Den kom på fel väg helt enkelt. När en sådan situation uppstår har vi tydliga rutiner, man ska kontakta trafikledningen och det gjordes. Men tyvärr blev det en olyckligt vald vändplats. Det här har vi följt upp för att se till att det inte ska hända igen, säger Malin Säker på Nobinas pressjour.

– Vi har blivit kontaktade av Nobina, men inget har ju gått sönder. Det är bara en klantig grej. Men det är klart, det är ändå en busschaufför som fraktar människor och som borde kunna ta vettigare beslut. Men folk skrattar mest åt det, säger Marie Bernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.