Enligt åtalet ska brotten ha begåtts under tre års tid. Foto: TT

Läste vänners journaler – åtalas för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

En undersköterska i Uppsala län åtalas för flera fall av dataintrång efter att ha läst sina vänners journaler. Den åtalade nekar till brott.

Undersköterskan, som är i 60-årsåldern, ska olovligen ha tagit sig in i ett journalsystem och sedan läst patientjournaler som hon inte skulle haft tillgång till. Enligt åtalet ska brotten ha begåtts under tre års tid och inneburit skada eller olägenhet för målsägandena.

Undersköterskan medger de faktiska omständigheterna men förnekar brott. Hon säger i förundersökningen att hon kollade på sina kompisars, och en före detta väns, journaler eftersom hon var nyfiken och inte hade något att göra när hon jobbade.

Kvinnan menar dock att hon inte visste att hon gjorde något fel och att hon aldrig hade för avsikt att sprida informationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.