Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att otrygghet bland unga tjejer i Uppsala är en allvarlig varningssignal som vittnar om att mer arbete måste göras. Foto: SVT

Kommunen: ”Uppenbart att trygghetsarbetet inte är i mål”

Publicerad

Endast en av fem unga tjejer känner sig helt trygga när de befinner sig utomhus i centrala Uppsala, visar senaste statistiken från Region Uppsala. – Vi arbetar aktivt med problemet, men uppenbarligen är vi inte i mål än, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Att den upplevda otryggheten hos unga tjejer i Uppsala tycks öka bekymrar kommunen.

– Det är en allvarlig varningssignal. Vi fortsätter få vittnesmål från unga tjejer som känner sig utsatta och skräms inte minst av gäng med unga killar som rör sig i centrum, säger Erik Pelling (S).

”Inte nöjda än”

Kommunstyrelsen har länge jobbat nära polisen, socialtjänsten och ungdomsjouren för att motverka att barn och ungdomar känner sig otrygga på Uppsalas gator. Det har resulterat i en ökning av övervakningskameror och ordningsvakter, främst runt centrum.

– Det har vi sett gett goda resultat, men det är också viktigt att vi vuxna tar oss ner på city. Som förälder eller som nattvandrare. Vi får inte lämna de unga i sticket, säger Erik Pelling (S).

Du säger att ni uppenbarligen inte är i mål med ert trygghetsarbete. Är det ett misslyckande från kommunstyrelsens sida?

– Det är klart. Vi är inte nöjda för än både tjejer och killar är trygga. Centrum ska vara en trygg plats för alla, säger Erik Pelling (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.