– Att vara veterinär i dag är tufft eftersom det innebär mycket övertid och ensamarbete, menar Ida Jansson som är ordförande i Veterinärmedicinska föreningen på Ultuna. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Unga veterinärer nobbar jobb i glesbygden

Publicerad

Det råder veterinärbrist i Sverige. Rekryteringsproblemen är värst för mottagningar på mindre orter, dit nyutbildade inte vill flytta för att jobba.

På Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala examineras varje år ett 80-tal veterinärer, men det är svårt att locka dem till att jobba på mindre orter. Det märks på Distriktsveterinärernas mottagningar i de norra delarna av Kalmar län.

– Det här är tredje sommaren i rad som vi haft svårt att få semestervikarier. Till hösten har vi två vakanser i Vimmerby, berättar Lena Jakobsson som är chef för Distriktsveterinärerna i norra länet.

Distriktsveterinärerna finns på 100 orter i landet och har ett statligt uppdrag att tillhandahålla veterinärvård dygnet runt. Men på grund av personalbristen har man tvingats dra ner på öppettiderna på de mindre mottagningarna.

– Det är ett glesbygdsproblem tror jag, vi har haft problem flera år. I år märks det även närmare storstäderna. Tyvärr tror jag att det blir ett ökande problem framöver, menar Lena Jakobsson.

Klinikchef Lena Jakobsson i Gamleby tror att en bra gemenskap och en trevlig arbetsplats kan locka unga veterinärer till glesbygden. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

”Veterinär hela ens identitet”

På Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala finns landets enda veterinärutbildning. Ida Jansson och Sophie Dahl har båda en termin kvar innan examen. Att jobba på mindre orter eller på landsbygden är inget som lockar någon av dem.

– Veterinär är i dag ett tufft yrke. Det är ganska utsatt och många som tycker saker om ens jobb. Därför kan det vara svårt att flytta från sin sociala trygghet och komma till en plats där man inte känner någon. Veterinär blir hela ens identitet, säger Ida Jansson som är ordförande i Veterinärmedicinska föreningen.

Vad skulle kunna få dig att flytta ut i glesbygden och jobba som veterinär?

– Ett tillräckligt lockande jobb och en bra livssituation – att jag kan kombinera jobb med att leva, säger hon.

Foto: Märta Gross Hulth/SVT

– Ett bra jobb med bra arbetsvillkor, då kan man absolut överväga det, menar Sophie Dahl men säger också att hon vill ha nära till familj och vänner.

Rekrytera i tidigt stadium

På den årliga veterinärkonferensen i november ska frågan om hur man får fler veterinärer till glesbygden, tas upp. Lena Jakobsson tror att ett sätt är att fånga upp dem tidigt.

– Vi har också börjat rekrytera på ett tidigare stadium, redan när de går under utbildning så att de kommer hit som djurvårdare och djursjukskötare och ser hur trevligt vi har det, säger hon.

En som har tagit chansen att jobba i Gamleby är nyexaminerade Clara Törnqvist.

– Jag vill ha ett jobb med bra bredd och jobba med alla djurslagen, få en bra grund för framtiden. Jag kände att det var en bra arbetsplats, berättar hon.

Clara Törnqvist blev färdig veterinär i våras och trivs bra med sin tillsvidareanställning som distriktsveterinär i norra Kalmar län. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Beredskap dygnet runt

Men trots att Lena Jakobsson tror att problemet med veterinärbristen kan bli värre i framtiden, är det inget som djurägare behöver oroa sig för i nuläget. Med en del pusslande och samarbeten med andra kliniker går det att lösa jourbemanningen.

– Vi kommer alltid att klara jour och beredskap, för det är vårt viktigaste uppdrag – att hålla en beredskap året runt och dygnet om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.