Eleverna Nils Wennström, Leon Öhman, Eleonora Höglund och Benjamin Gjerdingen tycker att de har lärt sig mycket av arbetet med #metoo. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Ungdomar uttrycker #metoo i konst

Publicerad

Elever från Uppsala estetiska gymnasium fick i uppgift att skapa ett konstverk som visar deras bild av #metoo.
– Resultatet är långt över förväntan, säger läraren Britta Röjås.

Det har gått två månader sedan #metoo – uppropet mot sexuella trakasserier – startade. Det har gett ringar på vattnet över hela världen, inte minst i Sverige där olika yrkesgrupper har gjort egna kampanjer.

”Viktigt”

I körsalen på Uppsala estetiska gymnasium sitter årskurs ett och reflekterar över den senaste månadens arbete med #metoo.

– Det här är viktigt att ta upp. Det här engagerar eleverna. Det här är nånting vi måste prata om på alla nivåer, menar Britta Röjås som är lärare i estetisk kommunikation.

Läraren Britta Röjås är djupt imponerad av elevernas arbete och mod att dela med sig av egna erfarenheter.

Konstformer fick mötas

Hon gav därför eleverna i uppgift att samla på sig så mycket information som möjligt om själva uppropet. Därefter skulle de skapa ett konstverk som på något sätt belyste #metoo. Dessutom skulle de använda sig av minst två konstformer eller estetiska uttryck, till exempel text och bild, musik och teater.

– Det gick långt över förväntan. Jag är så imponerad av elevernas förmåga och vilja till uttryck och inte minst deras mod att berätta om egna erfarenheter, säger Britta Röjås.

I klippet ovan kan du se och höra exempel på elevernas arbete och tankar kring #metoo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer