Ungdomens hus renoveras – sen får de unga bli kvar

Uppdaterad
Publicerad

De stora renoveringsbehoven har skapat oro inom Ungdomens hus i Uppsala. Knäckfrågan har varit huruvida ungdomarna ska få fortsätta vistas i lokalerna efter renoveringen.

– Absolut, det är ju Ungdomens hus lokalbehov som är huvudskälet till att vi hyr där, säger kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S).

På måndag fattar kulturnämnden i Uppsala beslut om den mer än 30-åriga verksamheten på Svartbäcksgatan i Uppsala. Då väntas kulturförvaltningen få i uppdrag att ta fram underlag för hur totalrenoveringen av Ungdomens hus ska gå till. Det handlar bland annat om hur lokalerna ska renoveras, var verksamheten ska vistas under tiden, och hur de renoverade lokalerna sedan ska användas.

– Det som hänt under det senaste halvåret är att flera utrymmen i Ungdomens hus nu är utdömda, till exempel i källaren. Det är stora problem med att använda de befintliga lokalerna och behovet att renovera är ännu mer angeläget nu.

Den omfattande renoveringen väntas innebära en hyreshöjning. Men enligt Peter Gustavsson ska verksamheten få återvända till Ungdomens hus, som delas med Studieförbundet Bilda.

Är det motiverat att fortsätta bekosta de här lokalerna efter en hyreshöjning?

– Det är precis därför vi nu begär fram en kostnadsuträkning, för att vi ska kunna göra en politisk bedömning. Det ska vara en brukbar lokal men det ska inte vara några överdåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.