Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Moa Blomqvist önskar att vanvård av barn var kriminaliserat, som det är i vissa andra länder. Foto: SVT

Unikt fall av svältande familjehemsbarn upp i rätten i Uppsala i dag

Uppdaterad
Publicerad

Flickan som då var tre år ska ha fått svälta till den grad i sitt familjehem i Uppsala att hon försattes i ett livshotande tillstånd. Åklagaren har väckt åtal för synnerligen grov misshandel – i dag måndag börjar rättegången i Uppsala tingsrätt.

– Det är vad jag vet första gången ett sådant här fall prövas i Sverige, säger åklagare Moa Blomqvist.

Det var 2021 som en då treårig flicka som behövde vård, visade sig vara kraftigt undernärd. Flickan ska under en längre tid ha fått så lite näring att hennes kropp försatts i svält – och när hon sedan fått mat drabbades hon av så kallat ”refeeding syndrome” (se faktarutan nedan).

Rubriceringen: Synnerligen grov misshandel

Den omfattande polisutredningen resulterade i att två Uppsalabor åtalades, misstänkta för synnerligen grov misshandel. Paret drev familjehemmet där flickan var placerad i tio månader. Båda nekar till brott.

I rättegången kommer ett stort antal förhör att hållas, bland annat med sjukvårds- och förskolepersonal.

Försvaret: Inte begränsat näringen

Den åtalade familjehemsmammans advokat underkänner åklagarens bevisning.

– Vi bestrider inte att flickan befunnit sig i det här tillståndet. Men hon (familjehemsmamman) har inte på det sättet som åklagaren påstår begränsat flickans näringsintag, säger Esra Akay Rannestål, advokat.

– Hon har heller inte haft anledning att förstå att flickan befunnit sig i det tillståndet.

Ska ge minst fem års fängelse

Även den åtalade mannen, som också står åtalad för att ha slagit flickan så att hon fick en fraktur i handen, nekar till brott.

Åklagaren vill ännu inte gå in på vad hon tycker att straffvärdet skulle kunna ligga på vid en fällande dom, men brottet synnerligen grov misshandel ska ge minst fem års fängelse.

I klippet: Hör familjehemsföräldrarnas advokater.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du det åtalade parets advokater. Foto: SVT

Detta är refeeding syndrome

Vid svår undernäring eller om patienten varit utsatt för långvarig svält eller fasta är det högre risk för så kallad metabol överbelastning (refeeding syndrome). Detta är ett livshotande överbelastningssyndrom som kan uppstå om undernärda personer ges mer näring än vad vävnaderna förmår ta upp.

Källa: Vårdhandboken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.