Uppsala universitet förbereder för att ordna studier på distans. Foto: TT

Stopp för undervisning på universitet – allt sker på distans

Uppdaterad
Publicerad

Från och med imorgon uppmanas Uppsala universitet hålla stängt för undervisning. Febril aktivitet pågår nu för att ställa om.- Arbetet att gå över till distans har kommit långt, säger presschef Anneli Waara.

– Vi gör redan en omställning till distans. Det är ett pågående arbete. Vi har kommit långt. Under dagen när ledningen har hunnit samlats och hunnit formulera sig kommer det att komma ett förtydligande, säger Anneli Waara, presschef på Uppsala universitet.

Beskedet om att alla universitet, gymnasier och vuxenutbildningar går över till distansundervisning kom på en presskonferens med bland andra statsministern på tisdagsförmiddagen.

Redan i fredags tog institutionen för fred- och konfliktforskning beslut om att börja undervisa online.

– Vi har personer bland personal och studenter som tillhör riskgrupper. Vi vet också att många studenter, av olika skäl, behöver resa hem eller är oroliga för sin familj, säger Emma Elfversson, undervisande forskare på institutionen.

SLU-rektorn: moment kan flyttas till sommaren eller hösten

Även SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, berörs av beskedet. SLU i Uppsala har drygt 3000 studenter och omkring 2000 personal – och även där hade man redan tidigare påbörjat övergång till distansstudier.

”Vi kommer nu i skarpt läge. Vi behöver hjälpas åt med fokus på våra studenter, och det behövs prioriteringar och kreativa samt lokala lösningar i detta exceptionella läge, både från oss anställda och våra studenter”, skriver SLU:s rektor Maria Knutson Wedel i ett utskick till berörd personal och elever.

Hon förtydligar också att distansstudier i detta läge inte alltid innebär ”lysande digitala föreläsningar” utan kan betyda litteraturstudier och hemuppgifter. Hemtenta ersätter salstenta. För SLU – som har mycket praktisk undervisning – innebär detta extra utmaningar. Vissa moment som inte kan genomföras nu eller flyttas till i höst, kan behöva förläggas till sommaren, skriver rektorn Maria Knutson Wedel:

”Vi är i en extraordinär situation som vi inte vet hur länge den kommer att fortgå och som givetvis är en prövning, men detta kommer vi att klara tillsammans!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.