Universitetets nye rektor, Anders Hagfeldt ser med oro på hur nations- och studentlivet påverkas av pandemin. Foto: Magnus Hellström/SVT

Nya rektorn om nationskrisen: ”Måste titta på hur vi kan hjälpa till”

Uppdaterad
Publicerad

Att nation- och studentlivet går på knäna i pandemien oroar universitetets nye rektor, Anders Hagfeldt som tillträdde vid årsskiftet. Han fick ta över ett universitet där det mesta sker på distans.

Det är inskrivningstider på universitetet och i vanliga fall skulle här skulle det krylla av studenter. Nu är det glest bland studenterna något som den nytillträdde rektorn Anders Hagfeldt tycker är lite tråkigt. Pandemin har påverkat situationen för student- och nationslivet starkt. Universitetet bidrog med fyra miljoner till studentkåren och nationerna under 2020, uppger Anders Hagfeldt men öppnar ändå upp för att ge mer ekonomiskt stöd till studentlivet framöver.

– Nationerna är kärnan i Uppsalas universitets- och studentliv så vi måste titta på hur vi kan hjälpa till, säger han.

Klippet: Anders Hagfelt om hur han vill profilera universitetet

Fakta

Anders Hagfeldt: solcellsforskare och professor i fysikalisk kemi. Han har tidigare både studerat och varit professor vid Uppsala universitet och var till exempel med och byggde upp Ångström Solar Center i Uppsala i mitten av 90-talet. Under senare år har han arbetat i Schweiz där han var professor och verksamhetsledare vid Laboratory of Photomolecular Science, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

Anders Hagfeldt tillträdde som rektor den 1 januari 2021.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.