”Buslätt att cykla rätt” är en del av Cykelveckan, som arrangeras för tredje året i rad. Foto: Therese Hallqvist/SVT

Upp till bevis för cykelkörkort

Publicerad

I dag var det dags för uppkörning på Vaksala torg. Förskolebarn fick ta med sina cyklar och visa upp sina kunskaper i trafikvett.
– De har jättemycket frågor och bra idéer och synpunkter som vi gladeligen tar emot, säger Gunilla Englund, trafikplanerare på Uppsala kommun.

”Buslätt att cykla rätt” på Vaksala torg är en av aktiviteterna på årets upplaga av Cykelveckan. Under lättsamma former fick förskolebarnen lära sig mer om hur man cyklar på ett säkert sätt.

– Det är en jättebra chans för oss att träffa våra medborgare som är 3 till 6 år. Vi försöker på ett lekfullt sätt att lära barnen om trafikregler och vägmärken, säger Gunilla Englund.

Gunilla Englund är trafikplanerare på Uppsala kommun. Hon hoppas att barnen tar med sina nyvunna kunskaper om cykelvett hem och diskuterar med föräldrar och syskon. Foto: Therese Hallqvist/SVT

Cykla upp i Botaniska

Dagens evenemang var bara öppet för förskolebarn, men på söndag kan alla barn som vill ta cykelkörkort komma till Botaniska trädgården.

– Vi vill också att barnen får med sig sig budskapet om att visa hänsyn i trafiken och att samverkan med andra trafikanter är det viktigaste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer