Emma och Viktor Malmström utforskar bokstävernas gåta med det nya spelet. Foto: SVT

Ny uppfinning ska hjälpa barn att läsa

Publicerad

Det började med att Hanna Malmström började vika bokstäver med en tumstock. När barnen hängde på gick det åt många tumstockar. Idag driver Hanna eget företag med sin uppfinning.

Idag är Clicko en fullt utvecklad produkt som förhoppningsvis kan få barn att intressera sig för bokstäver och läsning. Uppfinningen är gjord av en tvåbarnsmor i Uppsala som sagt upp sig från sitt tidigare jobb och idag satsar heltid på sitt företag.

Tanken med bokstavsspelet är att barnen leka sig till kunskap i bokstävernas gåtfulla värld.

– I och med att man bygger ihop bokstäverna så använder man flera sinnen. Om man förstår bokstäverna, hur de ser ut och vad de heter så blir steget till att lära sig läsa kortare, säger Hanna Malmström, entreprenör och uppfinnare.

Barnen inspirationskälla

Till sin hjälp som produktutvecklare har Hanna Malmström haft sina barn, Emma och Viktor Malmström. Uppfinningen är nämligen en familjeangelägenhet och barnen har i allra högsta grad bidragit till vad det här bokstavsspelet är idag.

– Barnen har varit en stor inspirationskälla och maken ett stort stöd. Det är viktigt att familjen är med på det hela, säger Hanna Malmström.

Började med en tumstock

Iden kom till när Emma kommit till världen och Viktor behövde sysselsättning, samtidigt som familjen renoverade i huset.

– Det låg tumstockar över allt hemma och jag började vika bokstäver av dom. Det tyckte Vitor var kul men när han började vika bokstäver själv så gick tumstockarna sönder och vi hade massor med trasiga tumstockar hemma.

Tre år

Idén låg vilande i tre år innan Hanna Malmström fick ett tips om ett affärsutvecklingsprogram i Uppsala.

– Det var häftigt att förstå att man kan sälja en idé. Jag trodde att man behövde en fullt fungerande produktion, med varulager och allt. Men jag gick runt och pratade med alla möjliga människor och fick ihop en lista med beställningar och då kunde jag börja tillverka bokstavsspelet. Det är nog den viktigaste lärdomen för mig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer