Arkivbild. I traktorrace kör förare genom en bana med skarpa kurvor. Foto: SVT

Upplands snabbaste traktorförare utses

Uppdaterad
Publicerad

Mullrande motorer, skarpa kurvor och vinnarskallar. Ikväll avgörs det vem som kan titulera sig som Upplands snabbaste traktorförare.

För fjortonde året i rad arrangeras ikväll Stavby traktorrace. Tävlingen med mullrande motorer och svarta sotpelare lockar varje år hundratals besökare. Tävlingarna riktar sig till både stora och små traktorförare och när kvällen är över har Upplands snabbaste traktorförare utsetts.

– Det är underhållande och enkelt att förstå sig på. Man tävlar parallelt och åskådarna ser direkt vem som vinner. Det kan ändras under loppet eftersom det är flera moment, gör man en miss kan man bli omkörd direkt, det som växlar hela tiden, Rolf Nyman som är huvudarrangör till tävlingen.

Flera klasser

Förutom tävlingar för vuxna förare riktar sig tillställningen till barn. Unga förare som ännu inte har traktorkort kan delta i två klasser. De som kan trampa för egen maskin kör parallellslalom precis som de vuxa. Och barn som inte riktigt kan trampa sig igenom banans skarpa kurvor och dammiga underlag får ta hjälp av en förälder.

– Vi kallar klassen för pappa- eller mammaklassen. En förälder får hjälpa till och skjuta på och styra plasttraktorn genom banan. Sen tävlar föräldrarna i språngmarsch tillbaka. Och det är då den verkliga tävlingen brukar komma igång, det brukar bli en riktig kamp.

”Rätt förutsättningar”

För att tävla i traktorrace krävs egentligen bara en traktor. Men för att ha en chans att knipa titeln som Upplands snabbaste traktorförare krävs det både träning och en gnutta mod.

– Först ska man ha rätt förutsättningar. Man behöver ha en liten och ganska snabb traktor. Sen får man inte göra några misstag. Man måste även våga köra fort i svängarna men samtidigt hålla behärskningen så man inte kör ned någon tunna och blir diskvalificerad. Man måste både vara snabb och kunna hålla fokus på det man gör.

Vem kommer att vinna?

– Vi har två – tre stycken som är favoriter. Det var hårt förra året och jag tror att det kommer bli ännu tuffare i år. Det är en som verkligen vill vinna, säger Rolf Nyman som är huvudarrangör till tävlingen.

Tävlingarna drar igång ikväll klockan 17.00 vid Stavby Kyrka. Deltagare i familjeracet tar med egen tramptraktor och anmäler sig på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.