Foto: SVT

Uppsala aikidoklubb firar 50 år

Publicerad

Använd motståndarens kraft mot den själv. Så lyder ett av den japanska kampsporten aikidos motton. I helgen firar Uppsalas klubb 50-årsjubileum.

I en svettig källarlokal i Svertbäcken pågår ett träningspass när SVT Nyheter Uppsala är på plats. Män och kvinnor i vitt spridda åldrar samsas på dojons golv och övar tekniker tillsammans. Men det är ett speciellt pass. Grundaren av Uppsala aikidoklubb, Ichimura-sensei, har nämligen flugits in från Japan för helgens firande.

– Du ser ju att jag börjar le när jag pratar om honom nu. Det är fantastiskt att vi lyckats få hit honom igen och jag känner mig som den tonåring jag var när jag började i klubben på 70-talet igen, säger Cenneth Sparby, ordförande i Uppsalas aikidoklubb.

TV: Japansk tv besökte Uppsala aikidoklubb 1975

Ichimura-sensei 1975 och 2017. Foto: SVT

Och Ichumura-sensei själv är tacksam över att få återvända till Uppsala.

– Väldigt tacksam över att jag blev inbjuden. Det är 31 år sedan jag lämnade staden och flyttade tillbaka till Japan. När jag kom hit på 60-talet var det nästan ingen som visste vad aikido var, nu är det massor av människor som håller på här, säger han.

Harmoni

Aikido är en kampsportskonst som grundades ur jujutsu och svärdkonst på 1920-talet i Japan. Namnet betyder ungefär ”vägen till harmoni genom livskraften.” Trots att den tränas som en självförsvarskonst pratas det sällan om att någon är den andres motståndare. I stället används ofta partner.

Uppsalas aikidoklubb firar jubileet med träningsläger i Uppsala fredag till söndag och med en bankett på slottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer