Uppsala brandförsvar övar här på att släcka ett tomt hus i Björklinge. Foto: Uppsala brandförsvar

Uppsala brandförsvar söker hus att bränna – i övningssyfte

Uppdaterad
Publicerad

”Har du ett hus vi kan elda ner?” Det undrar Uppsala brandförsvar som söker efter byggnader som de kan öva rökdykning i.

– Det är utomordentligt viktigt att öva och närmare verkligheten kommer vi inte, säger Christer Byström, chef för Utbildningsenheten.

Just nu söker Uppsala brandförsvar efter byggnader som de kan elda, för att sedan öva släcka under realistiska former. De övar bland annat olika brand- och släcktekniker samt testar olika system för brandfläktar och ventilationer.

– Bästa sättet att öva är att göra det på verkliga byggnader. Då kommer vi så nära verkligheten som möjligt, säger Christer Byström, chef för Utbildningsenheten i Uppsala brandförsvar.

För att huset ska vara möjligt att elda ner behöver det vara godkänt och det är en mängd olika krav som behöver vara uppfyllda. Bland annat ska placeringen av huset vara godkänt, alla miljökrav ska vara uppfyllda och det får inte finnas någon spridningsrisk.

”Vi besiktar allt väldigt noga”

– Vi besiktar allt väldigt noga för att det ska gå rätt till. Det finns många regler och föreskrifter, och det är mycket administration kring detta, säger Christer Byström.

Uppsala brandförsvar söker alltid efter hus där de kan öva släckning. Nu har de valt att gå ut mer offentligt kring detta på sociala medier och i media för att nå fler kunder.

– Jag tror inte att gemene man har vetat om möjligheten och det duggar inte jättetätt med hus. Det kommer in ett par objekt i månaden och den senaste tiden har vi fått ett litet uppsving.

”Vi är glada för alla hus vi kan få”

Hur många behöver ni?

– Det är svårt att säga. Vi är glada för alla vi kan få men många hus faller från. Om det är exempelvis är i väldigt dålig skick finns det en risk för oss rökdykare.

Om man som privatperson har ett hus som anses som lämpligt kan man gå in på Uppsala kommuns hemsida eller Uppsala brandförsvars hemsida. Där finns olika instruktioner och blanketter.

Uppsala brandförsvar övar inte detta mellan 31 april fram till 31 augusti, eller när brandrisken är hög.

Se klippet för att ta del av hur det kan se ut under en övning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.