Snart kan Folktandvårdens patienter läsa sina tandvårdsjournaler via nätet. Foto: TT/arkivbild

Läs om din munhälsa på nätet – Uppsala först i landet

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Uppsala län blir först i landet med att ha digitala tandvårdsjournaler som patienter kan ta del av.

Uppsala län blir pilotlänet för en satsning mot e-hälsa. Det vill säga vård genom nätet. Folktandvården ska under 2018 införa digitala tandvårdsjournaler, vilket innebär att man då själv ska kunna gå in på nätet och läsa om exempelvis sin munhälsa.

Tidigare har patienter kunnat läsa sina tandvårdsjournaler men varit tvungna att begära ut dem i pappersform för att ta del av dem.

– Målet är att patienten blir mer delaktig och känner ägarskap för information om sin munhälsa, skötselråd och eventuell behandling, säger Pia Gabre som är chefstandläkare för Folktandvården i Uppsala län i ett pressmeddelande.

Ny satsning

Projektet görs på uppdrag av alla Folktandvårdsorganisationer som har journalsystemet T4. Uppsala blir först ut med att testa tandvårdsjournaler på nätet, men exakt hur de kommer se ut och vilka delar av journalen som kommer att visas är oklart. Målet är att patienter som har vart på Folktandvården de senaste tio åren ska kunna se sina journaler på nätet under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.