Kameror på bilarna läser av registreringsskyltar utan att chauffören behöver gå ur bilen. Foto: Uppsala Parkerings AB

Uppsala först med ny metod i jakten på felparkerade bilar

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala Parkerings AB har köpt in en ny sorts bil som med hjälp av monterade kameror kan läsa av registreringsskyltar på parkerade bilar.

Informationen skickas mot en server som talar om ifall en betalning finns eller inte.

Uppsala är en av de första städerna i Norden att börja med det här systemet. Syftet är att effektivisera övervakningen av felparkerade bilar på kommunens gator.

Om avgiften är betald eller om det finns ett giltigt tillstånd så raderas alla uppgifter på servern efter 180 minuter. Annars så startas ett parkeringsärende med utfärdande av kontrollavgift.

– Vi behöver nya tekniska hjälpmedel för att kunna övervaka gatorna på ett bra sätt, när vi har fått betydligt större områden att bevaka. Istället för att utöka arbetsstyrkan kan vi jobba mer effektivt med hjälp av vår nya scanningsbil, säger Petra Englund, arbetsledare för parkeringsvakterna på Uppsala Parkering, i ett pressmeddelande.

Med den nya metoden vill man underlätta vardagen för Uppsalaborna genom att sköta parkeringsövervakningen på ett bra sätt.

– Parkering måste vara enkelt. Det är vårt bidrag till att Uppsala fortsätter vara en attraktiv stad att besöka och bo i, säger Petra Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.