– Det var synd att hon säger att vi har uppmanat att unga kvinnor och flickor inte ska röra sig själva på stan under dagtid, säger Kerstin Karlsson. Foto: SVT

Uppsala kommun: ”Ebba Busch Thor har fel”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skrev i en debattartikel i Aftonbladet att Uppsalas ungdomsjour uppmanar flickor att inte gå ensamma i staden under dagtid, något som Uppsala kommun säger är helt fel.

Det var under fredagsförmiddagen som Ebba Busch Thor (KD) skrev en debattartikel i Aftonbladet om bland annat flickors trygghet i Uppsala. I artikeln skriver hon följande: ”Situationen har förvärrats så mycket och så snabbt att Uppsala kommuns ungdomsjour har tvingats uppmana flickor att inte röra sig ute ensamma, inte ens på dagen.

Påståendet har väckt starka reaktioner, och Uppsala kommun förvånades av Busch Thors påstående. De menar att hon har helt fel.

– Det var synd att hon säger att vi har uppmanat att unga kvinnor och flickor inte ska röra sig själva på stan under dagtid, säger Kerstin Karlsson, avdelningschef för socialförvaltningens insatser för barn och ungdom.

Är det något ni har sagt?

– Nej, det stämmer inte, det är fullt tryggt att röra sig i staden.

”Faktauppgifter som inte överensstämmer med vår bild”

Enligt Kerstin Karlsson så finns det ingen anledning för flickor att känna sig otrygga i staden under dagtid.

Hur ser det ut egentligen i Uppsala enligt er då?

– Det är en väldigt trygg stad, naturligtvis finns det alltid en sociala oro men överlag är det tryggt.

Kommer ni vidta några åtgärder kring det här?

– Nej, det kommer vi inte. Det hon har sagt, får stå för henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.