Foto: SVT

Kritik mot Uppsala kommuns miljardöverskott: ”En felprioritering”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 gjorde Uppsala kommun ett resultat på 1,6 miljarder kronor. Det är något som Vänsterpartiet reagerar starkt på – och särskilt att äldrenämnden gör en vinst på 51 miljoner.

Just nu sitter Uppsalas kommunpolitiker och nagelfar årsbokslutet för 2020 inför nästa fullmäktige. Vänsterpartiet reagerade starkt då de blev varse att kommunen under förra året gjorde ett överskott på 1,6 miljarder, inklusive bolag och nämnder.

– Det kan inte vara meningen att man ska göra det mitt under en pågående pandemi, säger kommunalråd Tobias Smedberg (V).

Mest upprörd är han över äldrenämndens plus.

– Att man först lägger ett sparbeting på äldrenämnden och sedan utöver det gör ett överskott på 51 miljoner mitt under en pandemi – det är helt fel prioritering nu, säger han.

”Kan inte bränna allt”

Men kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) menar att kommunen visst har satsat fullt ut på att bekämpa pandemin och att man inte kan bränna hela budgeten; alla verksamheter måste vara med och bidra till framtida investeringsutmaningar i en stad som växer snabbt.

– Kommunen går inte med vinst, det vi sparar ett år använder vi till välfärden kommande år. Det vi lägger på hög går till nya skolor, förskolor och äldreboenden, säger han.

Han tillägger också att överskottet är större än väntat, men att det är postitivt.

I klippet ovan hör du politikernas olika syn på överskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.