Kommunen och polisen satte in extra resurser för att stötta eleverna under resten av skoldagen efter att två elever upptäckts med en pistol inne på Tunabergsskolan. Foto: Uppsala kommun Skolfastigheter

Pojkar avstängda efter pistolincident – extra personal i korridorerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att två elever upptäckts med en pistol inne på Tunabergsskolan i Uppsala, satte både polisen och kommunen in extra resurser för att stötta eleverna under resten av skoldagen.
Samtidigt är föräldrar besvikna över hur incidenten sköttes av skolan.
– Jag upplever att skolan inte har en handlingsplan, vilket är oansvarigt, säger en förälder till SVT.

– Vi ser väldigt allvarligt på händelsen, och har satt in extra resurser för att möta elevernas frågor och skapa trygghet, säger Ingela Hamlin, grundskolechef i Uppsala kommun.

Enligt Ingela Hamlin inträffade händelsen under lektionstid. Ett fåtal elever blev vittnen och personal tillkallade polis som grep pojkarna.

– Sedan såg skolan till att berätta för alla elever om vad som hade hänt så snabbt som möjligt för att undvika ryktesspridning och skapa lugn. Efter det informerades föräldrarna så snart som möjligt.

Förälder: ”Bristfällig information”

SVT Nyheter Uppsala har pratat med en förälder som bor i närheten av skolan, och som är kritisk mot hur informationen från skolan skötts.

– Jag var ute och skulle slänga sopor vid 10-tiden och såg flera polisbilar som cirkulerade kring skolan, vilket gjorde mig väldigt orolig.

Föräldern, som själv gick till skolan för att få information, ställer sig bland annat frågande till att skolan inte evakuerade eleverna.

– Även om pistolen inte var skjutbar så kunde ingen veta om de var fler som hade vapen på skolan. Jag anser också att den informationen som jag fick som förälder kändes bristfällig. Framförallt upplever jag att skolan inte har en handlingsplan för sådana här situationer, vilket är oansvarigt då det numera inte är ovanligt att detta sker i skolor. 

Skolchefen: ”Skolan har agerat rätt”

Grundskolechefen förstår att händelsen skapade oro hos föräldrar.

– Jag har full förståelse för de blev oroliga. Men vårt primära fokus i den akuta situationen var att ta hand om eleverna och bistå polisen i deras arbete. Därefter informerades föräldrarna.

Har ni en handlingsplan för hur skolan ska hantera en sådan här incident?

– Ja, vi har riktlinjer att förhålla oss till och jag anser att skolan och rektorn har agerat helt rätt kring situationen, säger Ingela Hamlin.

De två pojkarna avstängda

Incidenten inträffade vid 9-tiden på onsdagen, och först kring lunch skickade rektorn ut information till elevernas föräldrar. På eftermiddagen skickades ytterligare ett informationsmejl ut.

Där skriver rektorn bland annat att eleverna kommer att ges möjlighet att prata om det som hänt under torsdagens första lektion, samt att extra vuxna kommer att trygga upp i skolans korridorer.

I meddelandet framgår även att de två eleverna som var inblandade i händelsen är avstängda från skolan tillsvidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer