Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppsala kommun vill ta över Arbetsförmedlingens uppdrag Foto: TT

Uppsala kommun vill ta över Arbetsförmedlingens uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill ta ett större ansvar för Uppsalas arbetssökande. Man vill helt enkelt ta över ansvaret för arbetsförmedlingen av Arbetsförmedlingen.

– Vårt engagemang i det här är för att alla ska få ett jobb, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

I och med att myndigheten lägger ner kontor runt om i Sverige valde regeringen att utreda vad som skulle göras framöver för att säkra arbetsförmedling. Ett alternativ som nämndes var att ansvaret skulle kunna flyttas över till kommuner. I juni öppnade utredning upp för möjligheten och Uppsala kommun är nu en av de kommuner som visat sitt intresse.

Dock är processen lång, kantad av flera ytterligare parametrar, och ännu är fortfarande mycket oklart. Men kommunen är positiv.

– Vi tror att vi skulle kunna göra det för att vi har ett bättre nätverk än vad Arbetsförmedlingen har, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

En majoritet står bakom förslaget i Uppsala kommun. Endast Centerpartiet röstade emot.

Förfrågan är nu skickad till arbetsmarknadsdepartementet – som ämnar ta ställning i frågan – och ge ett besked senare. Hur, om och när ett övertagande av uppdraget kan göras är ännu oklart.

Hör vad Uppsala kommun menar skulle bli skillnaden med denna modell i framtiden i klippet ovan.

Arbetsförmedlingens omdaning:

Visa
  • Den 30 januari i år meddelade Arbetsförmedlingen att 4 500 anställda skulle varslas om uppsägning på grund av den kraftigt minskade budget som riksdagen beslutat om.
  • Arbetsförmedlingen hade då 13 500 anställda och 430 konsulter.
  • Fram till september hade cirka 1 600 anställda sagts upp och omkring 1 400 sagt upp sig.
  • Enligt riksdagens budget för 2019 skulle myndighetens förvaltningsanslag, där bland annat kostnader för personal ingår, minskas med 800 miljoner kronor till 7,6 miljarder, jämfört med året före.
  • Resurserna till arbetsmarknadspolitiska program sänktes från 13,4 miljarder till 10,6 miljarder kronor. Regeringen sköt till några hundra miljoner i vårändringsbudgeten för i år.
  • Det ansträngda personalläget har dock medfört att Arbetsförmedlingen inte förmått använda de resurser man haft.
  • Regeringen har i budgeten för 2020 mildrat neddragningarna något, jämfört med tidigare förslag. Men både vad gäller anslaget för personal och löner och lokaler samt för program är budgeten avsevärt mindre än för 2019 och 2018.

Källa: Arbetsförmedlingen, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer