Hälften av den mat länsborna äter importeras från utlandet. Foto: Johan Dernelius

Uppsala län ska producera mer mat

Publicerad

Uppsala län måste öka sin egen livsmedelsproduktion för framtiden. Det menar länsstyrelsen som tagit fram en handlingsplan för hur länet kan ska stötta lokala bönder och initiativ. I dag träffades man på Uppsala slott.

I dag importeras hälften av all den mat vi äter i länet från utlandet. Det vill länsstyrelsen ändra på.

Tillsammans med representanter från LRF Mälardalen, Region Uppsala, SLU, SVA och Uppsala kommun har man tagit fram en handlingsplan för att stärka den lokala livsmedelsproduktionen.

Handlingsplanen är en del av den strategi som regeringen presenterade 2017 för att Sverige ska producera mer mat.

Få mjölkbönder kvar

Men samtidigt kämpar många bönder för sin överlevnad. Anna Ohlström är mjölkbonde från Tierp.

– I dag finns det 3 500 mjölkbönder i Sverige. För 20 år sedan var vi 15 800. Det har ju sjunkit ganska rejält. Fortsätter det i den här takten, då kommer inte vi att finnas kvar.

Självförsörjande

Landshövding Göran Enander menar att det finns flera skäl till att länet behöver bli mer självförsörjande vad gäller livsmedel.

– Vi importerar till halva livsmedelsvärdet från utlandet i dag. Av beredskapsskäl och andra skäl är det viktigt att vi ökar vår egen livsmedelsproduktion.

Konsumenterna bestämmer

Men det saknas konkreta förslag för hur det ska gå till. Anna Ohlström menar att det är konsumenterna som bestämmer vägen framåt – valet görs i matbutiken, mellan närproducerat och importerat. 

 – Om våra produkter går åt, då blir det automatiskt att vi ökar vår produktion, säger Anna Ohlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.