Foto: SVT

Hemtester för covid kan införas i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala och Östergötland är de enda av landets regioner där man hittills inte använt sig av hemtestning för covid-19, då man menat att testerna haft för låg träffsäkerhet. Nu överväger Region Uppsala att ändå införa hemtester då tekniken för provtagning förbättrats.

– Med nya metoder och känsligare utrustning inne på våra laboratorer så bedömer vi ändå att man kommer kunna få en tillräckligt hög träffsäkerhet, säger Fredrik Settergren, provtagningssamordnare hos Region Uppsala.

Syftet med hemtestningen, som P4 Uppland rapporterat om,  är främst att få fler att vilja testa sig då man upplever att många undviker att testa sig i takt med att smittspridningen går ner. Men exakt vilken testmetod som ska användas undersöks fortfarande.

Coronaviruset i Uppsala

Finns flera varianter

– Just nu testar vi vilket provmaterial man ska lämna in. Det finns både varianter där man tar i svalget och där man tar i näsan. Vi testar också hur den digitala kedjan ska se ut.

Hör Fredrik Settergren berätta mer om hemtestningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet