Den kritiserade imamen föreläste på Uppsala moské i helgen.

Uppsala moské välkomnar kritiserad imam

Uppdaterad
Publicerad

Vid Uppsala moské försvarar man den hårt kritiserade imamen Abo Raad, och fortsätter att bjuda in honom att föreläsa, skriver UNT.

Gävle-imamen Abo Raad pekades förra året ut av Gefle Dagblad som en förebild för militanta islamister i Sverige. Enligt tidningens granskning ska han bland annat ha uppmanat sina vänner på facebook att stötta IS med pengar.

Efter att UNT i höstas uppmärksammat att Abo Raad regelbundet föreläser i Uppsala moské, ska man från moskén ha meddelat att man skulle diskutera huruvida han skulle få fortsätta med den. Men senast i helgen var han på plats för en föreläsning i Uppsala moské, skriver UNT.

SE MER. Kritiserad imam till SVT: ”Jag tillhör ingen gren”

Helgens föreläsning inte den enda

Helgens föreläsning är enligt tidningen en i raden av föreläsningar sedan i höstas. Anledningen är enligt Samer Abu Rahmeh, som är vice ordförande och aktivitetsansvarig vid Uppsala moské, att det som skrivits om Abo Raad inte stämmer. Han menar att det hela är ett försök att svartmåla muslimer.

– Jag tror att det här är byggt på falska grunder och det finns ingenting som kan bevisa detta. Vi har haft Sheik Abo Raad på en del föreläsningar och han har inte nämnt någonting om extremism och han har inte uppmuntrat till någonting som avviker från våran policy. Vi tycker att det var bra föreläsningar och han uppmuntrar till utveckling och att man ska vara en del av samhället, säger han till SVT Uppsala.

Abu Rahmeh menar att moskéns styrelse inte slutar bjuda in Abo Raad, eftersom det som GD skrev i deras ögon inte är bevisat.

– Du måste verifiera informationen du får och du måste ha bevis om du ska anklaga en person för någonting.

”Det kastar en skugga över Uppsala moské”

Men Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet, tycker det är mycket bekymmersamt att Uppsala moské låter Abo Raad föreläsa.

– Det kastar en skugga över Uppsala moské att man bjuder in någon med den bakgrunden, säger han till UNT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.