Foto: TT

Över 130.000 besökare väntas till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Från Destination Uppsalas del hoppas man på en framgångsrik och välbesökt Valborgsmässoafton. Besöksantalet har under åren ökat och även i år hoppas man på storslam.

– Hotellen har haft mycket inbokat, säger Anette Öqvist, vid Destination Uppsala.

Förra året gjordes bedömningen att 130.000 besökare rörde sig i centrala Uppsala. I år hoppas Destination Uppsala att man ska toppa det.

– Det beror såklart mycket på vädret, men nu ser det ut att bli ok väder så det finns inget som tyder på att det skulle bli färre människor än, säger Anette Öqvist, vid Destination Uppsala.

Sista april 2017

Rekord?

– Det är lite för tidigt att säga.

Destination Uppsala arbetar med samordningen av firandet, tillsammans med polisen, kommunen, verksamheterna och universiteten.

Hur viktigt är firandet för Uppsala?

– Jag skulle säga att det är jätteviktigt. Det är en av våra största fester här i stan. Det är kul men också bra för besöksnäringen. Företagare aviserar om att de är uppgång, och hotellen har varit fullbokade.

Tradition

Hur är firandet i år?

– Som vanligt är det ganska traditionsenligt. Vi vill trycka mycket på just Forsränningen och Mösspåtagningen.

Skiljer det sig från år till år?

– Ja, några små förändringar har vi sett. Under åren som gått har det blivit fler dagar till exempel. Det är nästa en hel helg som i år startade under torsdag och fredag.

Några speciella utmaningar?

– Det är alltid små saker att tänka på. Vi vill ju göra det så bra som möjligt.

Säkerhet

Säkerheten?

– Vi har haft ett bra samarbete med polisen. Enligt dem finns det inget som tyder på att det skulle ske något, men vi följer ju deras bedömningar och riktlinjer.

Hur ska du spendera din dag?

– Jag ska först vara med familjen, men sen under eftermiddagen ska jag vara i vår sambandscentral i Stadshuset – där vi koordinerar alla instanser så som socialtjänsten, polisen och liknande.

Det finns ju två sidor av sista april. Hur pragmatisk ska man vara inför fyllan?

– Ja, vi är ju medvetna om att det är fylla på valborg. Polisen har i år ett särskild fokus på unga vuxna och vi gör ju allt vi kan för att underlätta för dem. Vi har i år en kampanj som heter ”Varannan vatten” där vi delar ut vatten på stan. Vi kommer dela ut 100.000 flaskor vatten. Sen så kommer även nationerna dela ut, säger Anette Öqvist, vid Destination Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista april 2017

Mer i ämnet