Värmeböljor i maj är ovanligt. Foto: TT

Uppsala slår värmerekord i Sverige

Publicerad

Kände du dig matt eller kanske ovanligt varm under onsdagen? Inte så konstigt med tanke på att Uppsala uppmätte den högsta temperaturen i Sverige hittills i år; 29,3 grader. Dessutom var det den sjätte dagen med temperaturer på över 25 grader.
– Det är extremt, extremt tidigt, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Värmen har slagit till som en chock i Uppsala, syrenerna blommar tidigare än vanligt och termometern visade på 29,3 grader igår.

– Det är ovanligt med så pass höga temperaturer så här tidigt i maj. Vi kan ibland se värmeböljor i slutet av maj, men i första halvan av maj är det exceptionellt, säger Per Stenborg.

Meteorologisk värmebölja

Dessutom har Uppsala, som enda plats i Sverige i år, haft så kallad meteorologisk värmebölja.

– Det här med värmebölja, att det är över 25 grader i fem dagar i rad, har aldrig inträffat tidigare, säger Per Stenborg.

Det finns flera andra städer som ligger tätt efter Uppsala i värmeligan. Bland annat Halmstad som hade 29,2 grader under onsdagen.

– Men den här väldigt utbredda värmen fick ju ett abrupt slut under onsdagskvällen. Under helgen kan vi vänta oss fler soliga dagar och temperaturer på cirka 20 till 25 grader.

Torr luft en av förklaringarna

En av förklaringarna till det varma vädret är den torra luften.

– Generellt sett så är ofta luften lite torrare nu, hade det varit sommar hade det kunnat bli åskväder. Men den fuktiga luften finns inte än, nu har vi bara värmen och då kommer den processen inte riktigt igång, säger Per Stenborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer