Foto: SVT

Uppsala stadsteater ställer in resterande föreställningar av Tysk höst

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala stadsteater ställer in alla återstående föreställningar av Tysk höst, baserad på Stig Dagermans reportagebok. Anledningen är att man inte kan garantera skådespelarnas säkerhet.

Bakgrunden är att en av föreställningens skådespelare, frilansaren Richard Turpin hyllade Putin och kriget i Ukraina vid ett tal vid Svensk-ryska vänskapsföreningens årsmöte tidigare i veckan, något Expressen var först med att rapportera.

Uttalandet har väckt starka reaktioner och flera har riktat kritik mot teatern.

– På grund av hur det här har presenterats i medierna är det många som sammanblandar den här enskilda medarbetarens uttalanden med teatern. De tror att teatern står för de här åsikterna men så är det inte, säger Uppsala stadsteaters vd Petra Brylander.

Hotmejl

Under den gångna veckan har teatermedarbetarna även mottagit flertalet hot på mejl och i sociala medier – det har kommit så pass många så att föreställningen inte bedöms säker att spela.

– Vi kan inte garantera våra medarbetares säkerhet som situationen ser ut just nu. Vi vill inte att något ska hända och tar det säkra före det osäkra. Det är olyckligt och tråkigt men nödvändigt, säger Brylander.

Vad tänker du om att en av era skådespelare uttrycker den här typen av åsikter?

– Jag delar dem inte men vi har yttrandefrihet i Sverige så han har en rätt att uttrycka dem. Jag vill dock poängtera att föreställningen inte har något med hans åsikter att göra alls. Anledningen till att vi ställer in är att vi bedömer att det inte är säkert att genomföra föreställningen efter den situation som uppstått.

Bonusföreställningar

Föreställningen Tysk Höst, som bygger på Stig Dagermans reportagebok, med samma namn spelades under 21 utsålda föreställningar under hösten 2023.

I torsdags var det nypremiär och tio ytterligare föreställningar var planerade att genomföras i maj men de ställs nu alltså in.

– Det här var tänkt att vara en slags bonusföreställningar för de som missade Tysk Höst i fjol. Nu blir det tyvärr inte så säger, säger Brylander.

Teatern meddelar att köpta biljetter kommer återlösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.