Tingsrättens personal samlades på Dragarbrunnstorg sedan lokalerna utrymts på grund av ett hot. Foto: SVT

Uppsala tingsrätt utrymdes efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Ett område runt Uppsala tingsrätt är avspärrat och lokalerna har utrymts efter att ett hot inkommit vid 8.30-tiden på torsdagsmorgonen. Strax innan klockan 13 öppnades Uppsala tingsrätt igen.

Hotet kom in via mejl och ska ha riktat sig mot tingsrätten och chefen Catarina Barketorp.

– Jag har sett hotet, men det framgår inte om det är riktat mot ett specifikt mål, utan är mer ett allmänt hot mot tingsrätten, säger hon.

Enligt tidiga uppgifter till SVT Uppsala kunde hotet gälla flera tingsrätter, men det kunde inte bekträftas av Domstolsverket förrän vid lunchtid.

– Det har inkommit hot av samma karaktär till flera tingsrätter i landet, säger Joakim Eklund, vid domstolsverket.

Domstolsverket har kallat till krismöte under torsdag förmiddag och en krisledningsgrupp är sammankallad.

Åtgärder har även vidtagits efter hot mot Linköpings tingsrätt, vilket tidningen Corren var först att rapportera om. Domstolvserket ser nu över om fler tingsrätter har drabbats.

Avspärrningarna utökades

Vid 9-tiden på morgonen hade tingsrättens personal samlats utanför lokalerna och avspärrningarna sträckte sig från Kungsgatan till början av Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala.

– Det är mellan fem och tio poliser på plats, men stämningen är lugn, sa SVT:s reporter Erik Leijonhufvud då.

Polisen har jobbat intensivt med ärendet men har inte kunnat delge någon detaljerad information under förmiddagen.

Uppsala tingsrätt ligger längs med Kungsgatan. Det är på Smedsgränd man sökt med bombrobot och tittat närmare på en bil. Foto: Google maps/SVT

Strax innan klockan 10 utökades avspärrningarna i stan från Kungsgatan, vid tingsrätten ner mot Vaksalagatan. Flera andra närliggande byggnader utrymdes också, bland annat Uppsala stadsteater.

Strax efter klockan 10 öppnades Kungsgatan upp igen, men hela trottoaren längs med är fortfarande avpärrad.

Polisen, som jobbar intensivt vid ärendet var vid 10.20-tiden fortfarande mycket förtegen om omständigheterna kring hotet.

Tre förhörda av polis

Vid 10.30 tiden sågs polis föra bort en person från tingsrätten, och kort därefter bekräftade polis att tre personer inhämtats till förhör. Vid lunchtid släpptes personerna och polisen meddelade att de inte är misstänkta för att ha något med ärendet att göra.

Ett av de mest uppmärksammade målen som just nu pågår vid Uppsala tingsrätt är en stor mordrättegång där tre bröder och ytterligare en person står inför rätta för mordet i Gränby i november förra året. Idag skulle vittnen i målet höras.

Men det är alltså inte klarlagt att morgonens hot mot tingsrätten har med den rättegången att göra.

Avspärrningarna hävdes vid lunchtid

Uppsala tingsrätt öppnades igen strax innan klockan 13 på torsdagen och förhandlingarna kommer att fortgå, dock något försenade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.