Uppsala universitet gör West side story

Publicerad

Uppsala universitet har tidigare satt upp två operaföreställningar. Nu ger man sig också in i musikalvärlden. I höst sätter man upp West side story som en del i ett projekt som ska föra Uppsalas kultur- och vetenskapsliv närmare varandra.

– Uppsala universitet har haft en tradition av att sätta upp scenföreställningar. Vi har tidigare gjort två operor och nu kände vi att det var dags för en musikal, säger Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet.

Just nu kraftsamlar universitetet för en höst av evenemang, workshops och föreläsningar. I projektet ”Den goda staden” vill man visa på universitetets bredd och hur man kan koppla samman sin verksamhet med olika kulturella utrycksätt. Flaggskeppet bli höstens musikal, klassiska ”West side story.”

– Fokus i uppsättningen kommer att vara gruppdynamik och att visa hur lika de här gängen i historien är varandra. Hur lite det skiljer egentligen, säger Dan Turdén, regissör.

Utanförskap och gemenskap

Förutom West side story innefattar projektet ”Den goda staden” också bland annat en paneldebatt om segregation diskussioner, forskning kring supporterkultur i fotbollsvärlden och bostadsbyggande. Allt utspritt i olika seminarier under hösten. Men hela tiden med fokus på frågor om utanförskap och gemenskap. Ett tema som också finns i musikalen och som lockade de båda huvudrollsinnehavarna i West side story

– Jag tycker framförallt att det är en bra musikal men jag förstod också att det skulle vara en modern variant. Och det lockade mig att den skulle beröra just de här ämnena, säger Maria Hartman som spelar Maria i musikalen.

Och hon får medhåll av Rasmus Mononen som gör Tony i uppsättningen.

– Just musikaler brukar ju vara en kassako för alla teatrar och då ska man göra snälla ämnen. Det är jag lite trött på. Därför är jag väldigt glad att Uppsala universitet kan göra en sådan här satsning, säger Rasmus Mononen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.