Rymdsonden Rosetta använde också instrument från Institutet för rymdfysik i Uppsala. Foto: TT

Uppsalaforskare ska studera komet på nära håll

Uppdaterad
Publicerad

Kometens energi och täthet ska nu studeras på nära håll. En av initiativtagarna är Anders Eriksson vid Institutet för rymdfysik i Uppsala. Den europeiska rymdorganisationen ESA har sagt ja till rymprojektet.

Idén handlar om att komma åt objekt som kommer in i solsystemet långt utifrån, så kallade interstellära objekt. Kometer som inte är bundna till sin stjärnas gravitation och som kommit in i vårt solsystem och åker vidare genom andra solsystem eller tills den krockar och utplånas.

– Det känns väldigt roligt och spännande att vi får vara med och göra det här, säger Anders Eriksson vid Institutet för rymdfysik i Uppsala.

Farkosten skjuts upp 2028

Projektet Comet Interceptor ska studera kometens energi där man bland annat kan se hur den växelverkar med solvindar. Dessutom ska man

Anders Eriksson vid Institutionen för rymdfysik. Foto: Privat

titta på tätheten. Och för detta behövs instrument som ska byggas i Uppsala och Kiruna.

– De ska vara leveransklara någonstans mellan år 2026 och 2027, och behöver redan nu detaljplaneras. Nästa år börjar vi designa objekten, säger Anders Eriksson.

Det handlar om en moderfarkost och två dottersatelliter som ska skjutas upp i rymden.

– De ska sedan ligga och lurpassa på interstellära besökare från andra solsystem. När det dyker upp något vet vi ju inte, säger Anders Eriksson.

År 2028 är det dags för Comet Interceptor att skjutas upp i rymden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.